Sharonfrukt

 Idag har jag ätit sharonfrukt för första gången i mitt liv.
Det var så sjukt gott och nyttigt... Så det blir fler såna.
 
 
 
Sharon
Sharon är en orange söt frukt som är en förädling av frukten kaki, eller persimon som den också kallas, och de är mycket lika varandra. Ursprungligen kommer arten från Kina och Japan, men sharon har förädlats i Sharondalen i Israel och därav namnet. Den växer på fruktträdet kaki, som är en av de äldsta odlade frukträden och tros ha odlas i mer än 2000 år i Kina. Trädet som blir upp till tio meter liknar ett äppelträd.
Sharon påminner om en tomat i formen men har fyra stora foderblad. Den har en mycket god, söt och fyllig smak och de skördas medans de är hårda och gul-orangea. Till skillnad från kakifrukten, som omogen innehåller mycket bitter garvsyra, går sharon även att äta då den fortfarande är hård och omogen. Detta är den största skillnaden mellan dessa frukter.På engelska kallas sharon för fuyu, och kakifrukt/persimon heter persimmon, hachiya eller japanese persimmon.
 
Bra att veta om sharon
Sharonfrukten är i säsong under vinterhalvåret och du hittar dem i fruktdiskarna från oktober till mars. Övriga tider på året kan det även finnas kaki-frukter, dessa kan då ofta vara felaktigt märkta som sharon. Sharon får ofta bruna fläckar på skalet och många tror då att frukten har blivit dålig, men så är det inte. Det är nämligen sockerutfällningar som bildar de bruna fläckarna och det påverkar inte smaken negativt alls. Det är alltså inget fel på frukten i sig, utan tvärtom så visar det att frukten är mogen.

Sharonfrukten tål, till skillnad från många andra exotiska frukter, att förvaras kallt och har då mycket lång hållbarhet. Frukten bör dock ligga framme i rumstemperatur innan de ska ätas för att de ska smaka godast och kom ihåg att skalet går alldeles utmärkt att äta. Sharon passar utomordentligt bra att ha i efterrätten, fruktsallader och på ostbrickan eller varför inte som substitut för godis. Viktigt att tänka på är att då sharon inte odlas i Sverige, utan måste importers från till exempel Israel, Italien och Sydamerika har det en relativt stor påverkan på miljön.
Sharonfrukt som medicin
Sharon innehåller många medicinskt aktiva ämnen. Både frukten och bladen används i behandling av hosta, andnöd och högt blodtryck. Inom den traditionella medicinen i Japan och Kina har frukten även används mot hicka. Sharon skal innehåller även ämnen som kan hjälpa motmagsårsbakterien Helicobacter pylori.
Ger tillskott av vitamin A
Sharon är en nyttig sötsak då den innehåller viktiga näringsämnen såsom C- vitamin, järn, magnesium, zink och kalium. Men den har framförallt ett högt innehåll av betakaroten, vilket är en viktig antioxidant som i kroppen kan omvandlas till vitamin A. Vitamin A är nödvändigt för syn, tillväxt, hud och slemhinnor. Sharon innehåller ca 70 kalorier per 100 gram.
 
 
 

Kommentarer:

1 Ellen - tävlingsryttare:

Jag är verkligen helt galen i denna frukt!!

Svar: Det förstår jag att du är. Det kommer att bli mitt nya lördagsgodis :-)
Kicki

2 Raymond:

Såg lite läskiga ut utanpå men smakar underbart! Fler sådan blir det.

Kommentera här: